20 Ekim 2012 Cumartesi

ABD Batı Sahilleri Gezimiz 9, Santa Barbara

Gece yaşadığımız rezervasyon krizinin ardından sabah uyandığımızda kaldığımız otelin ne kadar da hoş olduğunu farkediyoruz. Avlusu ve mimarisiyle tam bir tatil oteli havasında. Burdan birkaç resim de paylaşmak isterim.

Evden ayrılalı altı gün olmuş. Gezimiz tahminlerimizin ötesinde güzel geçiyor. Her gün yeni yerler yeni şehirler görmek yorucu da olsa insanda unutamaycağı tadlar bırakıyor. Gezimizi yarılamış sayılırız. Ama daha önümüzde bizi bekleyen bir çok yer var...
 
Sabah ilk iş güzel bir kahvaltıyla güne başlamak ola gerek. Hele yer güzel hava da harikayken bu fırsatı değerlendirelim istedik. Kahvaltılık birşeyler almak için Amerikadaki en beğendiğimiz market olan Whole Foods'a gidip alışverişimizi yaptıktan sonra sıra geldi Santa Barbara'nın geniş plajlarına bakan bir gölgelik bulmaya. Kısa aramalarımızdan sonra yerimizi de bulduk. Kahvaltımızı yaparken harika kumsalları ve okyanusu izlemenin keyfini çıkardık. Uzun saatler bu manzaralar eşliğinde dinlendik.

Sahil boyunca en hareketli mekan Stearns Wharf (iskele yada rıhtım). Uzakdan oldukça renkli  ve kalabalık gözüküyordu. İskele kumsaldan denize doğru uzanan etrafta hediyelik eşya ve eğlence dükkanların ile restauranların olduğu, insanların manzarının keyfini çıkarabilecekleri oturma yerlerinin de olduğu bir cadde şeklinde dizayn edilmiş. İskele boyunca ilginç insan manzaralarına da rastladık.
 Alttaki resim: falcı abla iş başında :)
 Müşterilerini beklerken kahvesini içen ressam...
 Yaratıcı bir dilenme şekli...
 İskeleden kıyıya doğru bir manzara...ABD'de balık tutan insanları görmek hoşumuz gidiyor...
 Sahilden bir başka manzara...
İskelede dolaşırken deniz yüzeyini yoğun bir şekilde kaplamış bitkileri görünce buan fazla anlam veremedik önce. Daha sonra gördüğümüz alttaki pano ise tam da onlar hakkında. Meğer bu bitkiler okyanus altındaki ormanların okyanus yüzeyine vuran parçalarıymış. Adına Giant Kelp Forest deniyormuş. Daha sonra wikipedia'dan yaptığım kısa araştırmada bu bitkilerin California'ya özgü bir şey olduğunu öğreniyorum. Kelp'in Türkçe karşılığı olarak deniz lahanası veya bir tür yosun olarak veriliyor. Kelp Forest'lar yeryüzündeki en üretici ve dinamik ekosistemlerden birisi olarak tanımlanıyor.

 Kelp Forest'lara ilişkin internetten bulduğum hem deniz yüzeyindeki hem de deniz altındaki görünümüne ilişkin iki fotoğraf bu inanılmaz ekosistem örneği çok güzel anlatıyor.

Santa Barbara'da, gezerken öğrenmenin ne demek olduğunu bir kez daha yaşayarak anlamış olduk. Santa Barbara'dan ayrılıp yol üstünde bulunan Santa Maria'ya girmeden doğruca Luis Obispo'da bulunan Mission San Luis Obispo de Tolosa (misyonerlik merkezi olarak adlandırabiliriz)'ya gittik. Bu yer hakkındaki notlarımı ve Kaliforniya'da toplam 21 adet bulunan "Missons" ların tarihi hakkında açıklamalarımı bir sonraki yazıma bırakmak istiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder