Philadelphia, Pennsylvania eyaletinin en büyük, ABD'nin de en kalabalık beşinci şehri. Şehir ABD'nin ilk başkenti olma özelliğine de sahip. Şehre girdiğimizde hemen dikkatimiz çeken noktalar şehrin eski yapısı ve zenci nufusun yoğunluğuydu. Zenciler hem giyimleri hem de yaşam tarzları ile çok renkli insanlar. Hatta bazen düşünüyorum da zenciler olmasa bu kıta gerçekten daha soğuk bir yer olurdu heralde. Tabi zenci deyince hemen güvenlik konusu da akla geliyor ama bu ayrı bir bahis bence. İşte bu nedenlerle şehir daha önce gördüğümüz ABD şehirlerinden farklı geldi bize. Şehri gezmek için sadece bir günümüz vardı. Bu nedenle daha önce yaptığımız gibi bir öncelik sıralaması yapıp en azından şehir hakkında genel bir bilgi sahibi olmayı amaçladık. Ama aklımızda hep nasıl olsa bir daha geliriz diyerek.
Gezimize şehrin belki de en önemli simge binası olan Independence Hall'u (Bağımsızlık Salonu) gezerek başladık. Meşhur Bağımsızlık Bildirisi 4 Temmuz 1776 tarihinde bu binada imzalanmış. Bu binanın bir diğer önemi de 1777 yılında 13 ingiliz kolonisinin birleştirilme kararının burada alınmış olması. Yine 1787 yılında bu binada ABD Anayasası hazırlanmış.
Independence Hall'un karşıdan görünümü
Kaldığımız otel odasından Philly... Bu arada şehrin takma adının "Philly" olduğunu da not düşeyim.
Philly'nin City Hall'u (Belediye Binası). Bina üzerinde çok sayıda heykel ve figür dikkat çekiyor.
Arkda görülen yapı Masonic Temple...
Kısa şehir gezimizde bizim için önemli bir yer de yine internet uygulamasından bulduğumuz bu güzel restaurant. Saad's Restaurant. Bu restaurant yolda geçen günlerimiz arasında belki de en iyisiydi. Aklımızda olanı bulmanın rehaveti içinde doya doya yedik ve belki fazlasını da :)) Bu şehirde yaşayan ama biz ordayken tatilde olan arkadaşımla daha sonra konuştuğumda burası için, bana sorsaydınız ben de orayı tavsiye ederdim demişti...
Son olarak gezi defterime zaman darlığı nedeniyle göremediğimiz yerlerin bir listesini yapmak istiyorum.
Philadelphia Museum of Art
The Masonic Temple
Liberty Bell
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder